Потенциално избухване на втора вълна от COVID-19  в Азия няма

...
Потенциално избухване на втора вълна от COVID-19  в Азия няма
Коментари Харесай

Втора вълна на COVID-19 няма да попречи на икономическото възстановяване в Азия, смятат от Morgan Stanley

Потенциално експлоадиране на втора вълна от COVID-19  в Азия няма да нанесе същи тежки вреди върху стопанската система, каквито бяха нанесени при първата вълна от вируса. Това счита икономистът от Morgan Stanley Дей Тан, представен от Си Ен Би Си.

Опасенията, че нов растеж на инфекциите може да попречи на икономическото възобновяване, се ускориха през последните месец, откакто редица страни разхлабиха ограниченията против разпространяване на болестта. Ръстът на новите случаи в китайската столица Пекин подхрани тези страхове.

Според Тан обаче втората възможна втора вълна от COVID-19 ще бъде по-лесна за управление, защото Властите към този момент знаят по какъв начин да реагират в сходна обстановка.

„ За всички е ясно, че при отварянето на стопанските системи ще има растеж на новите случаи, само че ние не чакаме още един стопански срив “, разяснява пред Си Ен Би Си Тан

По нейните думи няколко азиатски стопански системи, измежду които Южна Корея, Тайван и Хонконг, са почнали да разхлабват противоепидемичните си ограничения още в края на април. Оттогава до през днешния ден се следи растеж на заболяваемостта, само че обстановката е по-лесна за надзор спрямо това, на което бяхме очевидци в предишното “, споделя Тан.

„ По тази причина сега не чакаме възможната втора вълна да нанесе съществени вреди на международната или на азиатските стопански системи “, прибавя тя.

Китай ще поведе световното възобновяване

През последните седмици в Пекин бяха регистрирани първите случаи на COVID-19, които не са привнесени от идващи отвън Китай хора, от 50 дни насам. В южнокорейската столица Сеул също бе регистриран нов растеж на случаите. В началото на пандемията Китай и Южна Корея бяха двете най-големи огнища на COVID-19 в международен мащаб.

Въпреки този нов растеж на случаите, от Morgan Stanley чакат азиатските стопански системи, като се изключи тази на Япония, да се възстановят по-бързо от тези на останалите райони, като Китай ще поведе ралито.

„ Това се дължи на по-ефективния институционален отговор на стопански системи като Китай, Тайван, Южна Корея и Хонконг, където разпространяването на COVID-19 бе сложено под надзор доста по-рано, като в някои случаи даже не се стигна до налагане на тежки карантинни ограничения “, споделят от Morgan Stanley.

От банката чакат Азия (с изключение на Япония), да запише стопански растеж от 0,1% през 2020 година, последван от скок с 8,5% през идната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР